U hubnutí je hlavním cílem snižování množství tukových zásob v těle. Cílem následujících řádků bude naznačení, jak se stravovat pro snižování či udržení váhy, ale hlavně jak se stravovat zdravě, což je skoro ze všeho nejdůležitější.
Tuky: 30% - 10% (spíše méně); Bílkoviny 14% - 10%; Sacharidy 56% a více
Důležitý je pravidelný stravovací režim - pro redukci váhy naprosto klíčový. V rozumných denních porcích vícekrát denně (5x - 6x). Aby si tělo kontraproduktivně nešetřilo energii z potravy a nedrželo si tuk v zásobách, je potřeba, aby nehladovělo.
Shrnutí:
Proč je vlastně potřeba tolik zeleniny a ovoce? Naprosto přirozeně pro pocit zaplněného žaludku. Tělo v ten moment nerozlišuje, zda se plní sladkostmi, přílohami nebo ovocem a zeleninou. Až později, když ukládá přebytečnou energii do tukových zásob, takže díky zelenině lze výrazně zhubnout při zachování stejného objemu potravy.
Důležité jsou i bílkoviny - ráno nejlépe mléčné výrobky, na oběd a večeři jsou vhodné zejména ryby, kuřecí šunka, nízkotučné sýry, ... Bílkoviny by měly tvořit zhruba 20% z celkového příjmu energie.
Ideální poslední jídlo každého dne je bílkovina se zeleninou.
Vhodné pohybové aktivity jsou důležitým pomocníkem k správnému hubnutí, je však potřeba mít na paměti, že cca 80 % faktorů při hubnutí závisí na správné výživě a méně než 20 % souvisí se sportem. Je však důležité si uvědomit, že sport je skvělým pomocníkem hubnutí a hlavně pomáhá proti stresu, udržuje tělo ve správné fyzické kondici a posiluje svaly a klouby.
Zcela nezbytný je pohyb pro trvalé a dlouhodobé hubnutí.
Zelenina - téměř všechny druhy (luštěniny, salátová zelenina, citrusy, ..) mají příznivý vliv na celkové zasycení organismu a tělu dodávají potřebné vitaminy a vlákninu.
Ovoce - ovoce je třeba (oproti zelenině), jíst v menších porcích, protože obsahuje mnohem více sacharidů.
Přílohy - brambory, rýže, těstoviny, obilniny, celozrnné pečivo, luštěniny, müsli, kukuřičné lupínky, ovesné vločky.
Bílkoviny - drůbež, netučné ryby (filé, treska, tuňák, sardinky, kapr, pstruh, štika), tvrdé sýry, přírodní a tavené sýry, bílky, kefíry, zakysané mléčné výrobky, nízkotučné jogurty.
Tuky - rostlinné oleje za studena lisované (olivový, sójový, lněný), vyhýbat se zejména živočišným tukům, zvlášť kvůli cholesterolu.
1) snídaně
2) dopolední svačinka
3) oběd
4) odpolední svačinka
5) večeře
1) Příklad pracovního dne:
snídaně – 6:30
dopolední svačinka – 10:00
oběd – 12:00
odpolední svačinka – 16:00
večeře – 19:00
2) Příklad víkendového dne:
snídaně – 9:00
oběd – 12:30
odpolední svačinka – 16:30
večeře – 19:00
Spánek se předpokládá v cca 23:00.
Snídaně – důležitý je dostatečný obsah sacharidů a bílkovin. Snídaně má být ze všech jídel největší a kaloricky nejvydatnější pro okamžitý přísun energie do začátku dne.
Vhodné snídaně: Müsli (nebo kukuřičné lupínky) s mlékem + ovoce (banán, pomeranč, jablko). Další možností je tmavé pečivo se zdrojem nízkotučné bílkoviny (kuřecí šunka, light sýr, tvrdý sýr) + zelenina. Nebo cereální pečivo s light jogurtem + ovoce.
Dopolední svačinka – vhodná jako mezičlánek mezi snídaní a obědem. Doporučujeme ovoce s malým light jogurtem pro lepší zasycení.
Oběd – nejdůležitější je zde opět přítomnost nízkotučné bílkoviny. Vhodné přílohy jsou hlavně brambory, rýže a těstoviny. Velmi vhodné jsou luštěniny.
Odpolední svačinka – jakmile poleví nasycení z oběda, přichází čas na tuto svačinu. Nejlepšími volbami jsou v tomto případě ovoce a bílkovina (nejlépe mléčné výrobky).
Večeře – největší porce zeleniny za celý den (200- 350 g), spolu s lehkou bílkovinou, která je na večeři nejdůležitější. Udrží nám totiž dlouho pocit zasycení.
Jídelníček musíme také upravit podle množství našeho denního výdeje. Nelze neustále jíst stejné množství kcal každý den, aby metabolismus neupadl do jisté apatie. Proto je vhodné v dny, kdy je malý energetický výdej, zařadit také nízký denní energetický příjem. Naopak ve dny s vyšším výdejem zařadit i vyšší energetický příjem. Pět dní v týdnu by měly být v příjmu zhruba stejné, jeden den poté příjem o něco snížit a nejlépe hned následující den mít zase naopak den s bohatším příjmem. Tím udržíme metabolismus ve stálé aktivitě.
Doporučuje se rozdělit si denní dávky jídel na 5-6 porcí denně...
Nutriční terapeut Praha – Hana Lang nabízí komplexní nutriční terapii v Praze s více než dvacetiletou praxí. Kromě výživového poradenství se soustředí také na testy potravinové intolerance a přírodní doplňky stravy.
Sháníte přírodní doplňky stravy, vitamín C, B, K či A? Nutriční centrum MitoLife v Praze doporučuje vitamíny řady Pro Vita od německého výrobce.
Dentální klinika Praha – Élysée Dental nabízí bezkonkurenční zubní pohotovost, dentální hygienu i bělení zubů v Praze. Zcela nová klinika s tím nejmodernějším vybavením pro bezbolestnou stomatologii.
Kurz Zubní instrumentářka a další vzdělávání ve stomatologii nabízí Asociace zubních instrumentářek a stomatologických asistentů AZISA.
Copyright (c) 2011 - 2021
| nejhubnuti.cz
| Odkazy
| Tvorba webových stránek Olomouc
Doména nejhubnuti.cz je na prodej. Pokud máte o doménu zájem, pište na info[*zavinac*]bdesigner.cz