Chcete zhubnout přebytečná kila? Víme, jak na to!

Jak snížit cholesterol

Cholesterol je tuková látka, díky které si organismus dokáže vytvářet hormony a vitamín D. Tělo si ho tvoří samo a tato látka je pro život nezbytná. Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán.

Co je však moc, to je příliš a právě cholesterol má tu špatnou vlastnost, že se ukládá ve stěnách cév a způsobuje infarkty a srdeční příhody. Příliš vysoká koncentrace v krvi znamená pro člověka značná zdravotní rizika, z nichž nejzávažnější jsou onemocnění srdce.

Tabulka hladin cholesterolu

Přiměřená hranice cholesterolu v krvi pod 5,16 nmol (asi 200 mg %)
Hraniční hranice cholesterolu v krvi 5,16 – 6,18 nmol (200 – 239 mg %)
Vysoká hranice cholesterolu v krvi nad 6,18 nmol ( > 238 mg %)

Rizika vysokého cholesterolu

  • Nad 6,18 nmol v krvi začíná škodit. Cholesterol putuje k buňkám celého těla a při vysoké koncentraci se usazuje na stěnách cév, jedná se však o dlouhotrvající proces, který o sobě dlouhou dobu nedává nic vědět.
  • Postupně dochází ke kornatění tepen, které vyvolávají aterosklerózu, céva se může i v kritický čas úplně ucpat a vyvolat těžký srdeční infarkt, mozkovou mrtvici a jiné závažné příhody.

Příčiny vysokého cholesterolu

Velkou roli hraje i zde genetika a genetické dispozice k tvorbě větší koncentrace cholesterolu v krvi. Pacienti užívají speciální léky, které omezují jeho tvorbu, ale základem je vždy zvláštní dieta. Tučná jídla a živočišné tuky obsahují právě nejvíce této látky, a proto je snaha omezit tyto potraviny na úplné minimum a nahrazovat je tuky rostlinnými.

Obecně platí, že strava má být střídmá a pestrá se zvýšeným přísunem ovoce a zeleniny, které obsahují mnoho vitamínů, vlákniny a minerálů.

Pokud trpíte vysokým cholesterolem, preferujte zásadně nízkocholesterolovou stravu. Potraviny bohaté na bílkoviny, rostlinné tuky, sacharidy a vitamíny.

Nevhodné potraviny: potraviny bohaté na živočišné tuky, máslo, sádlo, vnitřnosti, tučné mléko, tavené sýry, slanina, salámy, slazené nápoje, bílé pečivo.

Vhodné potraviny: kvalitní rostlinné oleje a rostlinné tuky, zelenina a ovoce.

5 tipů pro snižování cholesterolu v krvi

  • snížit či zamezit konzumaci tučných jídel (potraviny bohaté na živočišné tuky, máslo, sádlo, vnitřnosti, tučné mléko, tavené sýry, slanina, salámy, slazené nápoje, bílé pečivo)
  • dát přednost kvalitním rostlinným olejům
  • zvýšit konzumaci zeleniny, ovoce a nízkotučných mléčných výrobků
  • dodržujte správný pitný režim
  • vhodnou sportovní aktivitou se udržujte v kondici


Pomohl Vám tento web? Sdílejte jej na Facebooku!

Věděli jste o hubnutí, že...

Cholesterol je tuková látka, díky které si organismus dokáže vytvářet hormony a vitamín D. Tělo si ho tvoří samo a tato látka je pro život nezbytná...

Odkazy

Nutriční terapeut Praha – Hana Lang nabízí komplexní nutriční terapii v Praze s více než dvacetiletou praxí. Kromě výživového poradenství se soustředí také na testy potravinové intolerance a přírodní doplňky stravy.

Terapie EFT a hubnutí – uzdravte své emoce pomocí metody EFT a napravte zároveň svůj vztah ke stravování – jen díky této korekci můžete skutečně efektivně a trvale zhubnout. EFT terapeutka Jana Čechráková Vám ráda pomůže.

Copyright (c) 2011 - 2017 | nejhubnuti.cz | Odkazy | Tvorba webových stránek Olomouc